Zenciliğin Sonu, Beyazlığın Başında Çocuk Olmak

Posted by her boku bilen adam | Posted in , | Posted on 10:32


Dün sabah saat 8'de uyandım. Telefonuma baktım, 4 mesaj alınmış. 4 farklı kişi, 4 alakasız karakter, 3 ayrı şehir..


Hepsi de aynı şeyi yazmış :


Michael Jackson ölmüş


Hani hep derler ya "başımdan aşağı kaynar sular döküldü inanamadım" diye; işte öyle olmadı bu sefer. İnandım öldüğüne. İnanmaktan çok kabullendim aslında.


80 kuşağı olarak artık büyümüştük zaten, hatta eşşek kadar olmuştuk ve bu gözümüze defalarca sokulmuştu. "90'lı insan mı olur lan" derken 90'lıların çocuklarının olduğunu görmüştük çoktan. Michael da son kalelerimizden biriydi ve yıkılmak üzereydi, hatta yıllardır yıkılmak için ne varsa yapmıştı.


İşte bu yüzden şaşırmadım. Ağır bir hastanın ölüm sürecini yaşamak gibi bir şey çocukluktan çıktığını farketmek. O ağır hasta ise bir ŞEY; yerine kendinizden , yaşadıklarınızdan, acılarınızdan, mutluluklarınızdan birleştirdiğiniz bir "ŞEY". İşte o hastanın ya da o ŞEY'in oluştuğu parçalar bazen bir film oluyor, bazen sevdiğiniz birileri, bazen de bir ikon, bir idol..


Michael Jackson da o Şey'in en önemli parçalarından biriydi. Hem de öyle bir parçaydı ki, o şey bir bedense Michael Jackson da o bedenin kolu, bacağı, kafası; ilk oluştuğundan hasta yatağına gidene kadar olan yoldaki tüm yaşamı ve gelişimi sağlayan kan dolaşımıydı, damarlarıydı.



O tıfıl bir zenciyken, dünyayı kasıp kavurmaya başlamışken doğduk.


Halının üzerinde yalınayak moonwalk yapmaya çalışırken sürtünmeden ayağım kızarmıştı onun yüzünden; ama kızmak şöyle dursun önlem olarak yastıkları dizip "Hacı Hacı Bok Ye, Hacı Bok Ye" nidalarıyla o aykırı duruşu yapmaya çalışmıştım her seferinde o yastıkların üzerine düşerek. Ben yastıkların üzerinden kalkarken annem ve teyzem kardeşimin Bad'in nakaratı "I'm Bad, I'm Bad"i "Aaamett Beeey, Aaaamet Bey" olarak söylemesine kahkaha atıyorlardı. Hatta eve misafirler gelince bizimkiler kardeşimin çükünü göstermez, onun yerine "Ahmet Bey'i bir söyle de duysunlar " derlerdi.


İlkokuldayken Türkiye'ye geleceği bir de konser vereceği söyleniyordu. Sanki o başka bir gezegendeymiş de bu dünyaya gelemezmiş gibi "olmaz lan öyle şey" demiş, konseri verip gittikten sonra da "kaldığı otelde sıçtığı klozet altındanmış, bir de bokunu alıp satılığa çıkarmışlar" diye dedikodular türetmiş hatta inanmayanlarla Pamko bir de RC Cola'sına iddiaya girmiştik.



Sonra Michael beyazlaşmaya biz ise büyümeye başladık.


O beyazlaştıkça, adı çocuk tacizleriyle anıldıkça, çeşit çeşit ameliyatla tanınmaz hallere girdikçe kendinden, kendi yarattığı efsane halinden giderek uzaklaşıyor, artık o efsaneyi kaldıramaz hale geliyor; biz ise çocukluk kahramanımızdan giderek soğuyorduk. Bir yandan "yapma be Maykıl, yapma be oğlum" diyor bir yandan da onun o halleriyle alay ediyorduk kalleşçe. Ama dün Hürriyet Gazetesi haberi "Son dönemlerinde adı çocuk tacizleriyle geçen Michael Jackson öldü" gibi bir başlıkla verince; Cnbc-e kendisinin anısına , South Park'ın "The Jeffersons" bölümünü vereceğini duyurunca ""vay şerefsizler" dedik çoğumuz.


Artık alay eder hale geldiğimiz adam bizim çocukluk kahramanımızdı çünkü, meğer ne çabuk unutmuştuk.


Okumayı öğrendiğimde Teyzem'e ilk sorum "Teyze, Maykıl Ceksın'ın adını niye Michael Jackson diye yazıyorlar" olmuştu.


İngilizceyi öğrendiğimde ilk işim "Ahmet Bey" ve "Hacı Hacı Bok Ye" nin aslında ne olduklarını öğrenmek olmuştu..




..ve dün Michael'in öldüğünü öğrendim ve aklımdan geçen ilk şey artık çocuk olmadığımdı.



Michael Jackson geldi bu dünyaya,kendi gezegeninden..


Herşeyi değiştirdi,


baştan yarattı,


bir nesli beraberinde büyüttü,


beyazlaştı,


öldü..


...şimdi tekrar siyah oldu..

Comments (15)

çok dokunaklı olmuş.

beyazlaşmasının sebebi vitiligo denen ülkemizde de sedef adıyla bilinen bir cilt hastalığıdır... bu da belki not edilebilir... zenci olmaktan utanç duyduğunu düşünenler için...

çok güzel bir yazı... hepimizin dilinden yazılmış..

o beyazladı beyazlığı yakıştıramadılar, yakışmadı. Belki karalamak istediler belki de o kararttı dünyasını. ama zenciyken daha beyazdı daha pak ,temiz geliyordu gözümüze. şimdiyse "ulan adam gibi dursaydın öldüğünde dünya Lady D. nin ölümü kadar ayaklanırdı be maykıl" gibi hastalıklı düşüncelere kapılıyoruz. bizim için herşey popülarite çünkü...
buraya kadar yazılanlar maykılın ölümüyle ilgiliydi,yazı için ise;
Kör ölür badem gözlü olur zenci ölür beyaz olur mantığıyla yaklaşıp bazı konuları görmezden gelmediği için samimi bir yazı olmuş.

ölenle ölünmez kalan sağlar bizimdir be size bir şey olmasın.

çok ağladım buna...

Güzel yazıydı gerçekten, kalemine fikrine tebrikler ;)

aslında daha güzel yazılarını okudum...yine de senin bi suçun yok..zira mj' ı kim nasıl anlatsa eksik olacak...onun bize kattığını sadece kalbimizle biz hissedebiliriz...kelimelerle anlatmak zor...o.. bu dünyaya katlanabilmek için çocukluğuna sığınmış ve kapatmıştı kendini büyüklerin dünyasına..ne yazık...öldükten sonra anlayabildik onu....içimizde kocaman bi boşluk....manyak bi yürek sızısı....bırakıp gitti hiç büyümeyen çocuk..olmayan ülke' sine...

..ve dün Michael'in öldüğünü öğrendim ve aklımdan geçen ilk şey artık çocuk olmadığımdı.

:)

yaş açısından biraz gecikmeli de olsa maykıl hayranlığı çocukluğumda yoğun yoğun hissettirmişti kendini.. hatta aptal ergen dönemlerimde şapkalarını takar kendimi fotoğraflar çeker abimin benimle dalga geçmesine zemin hazırlardım. çok güzel belirtmişsin be abi cidden mutlu oldum okuyunca hatırlattın tekrar ölümünün ilk yıldönümünde. teşekkürler saygılar emeğine sağlık.

yaş açısından biraz gecikmeli de olsa maykıl hayranlığı çocukluğumda yoğun yoğun hissettirmişti kendini.. hatta aptal ergen dönemlerimde şapkalarını takar kendimi fotoğraflar çeker abimin benimle dalga geçmesine zemin hazırlardım. çok güzel belirtmişsin be abi cidden mutlu oldum okuyunca hatırlattın tekrar ölümünün ilk yıldönümünde. teşekkürler saygılar emeğine sağlık.

acaba kac yasindasin yani 90lari gordun mu?

Is one of the largest mobile phone number directory provided by any cellular
service carrier. Use crochet hook size I for tailTailUse crochet hook size I, ch 15, sl st in first
sc. You seem to have much of a stumbling block is the lack of a USB port or
SD card reader.

my web page :: sexchat

This post gives clear idea in support of the new
visitors of blogging, that genuinely how to
do running a blog.

Feel free to surf to my blog: top appliance repair st petersburg

fantastic submit, very informative. I ponder why the other experts of
this sector do not notice this. You must proceed your writing.
I'm sure, you have a great readers' base already!



my webpage appliance repair Clearwater FL references