The Curious Case of Mithat Körler

Posted by her boku bilen adam | Posted in , | Posted on 03:59

Bazı insanlar doğuştan şanslıdır. Sadece doğuştan gelen yeteneklerinin ortaya çıkmasıyla bir bir kapılar açılır önlerinde. Hatta bazen kapıların açılmasına bile gerek kalmadan başarıların ortasında bulurlar kendilerini.

Çok sinir bozucudur bu adamlar. Sanki bu dünya sadece onların keyif almaları için kurulmuş gibi gelir bize. Zaten yeteneklidir, zaten yakışıklıdır, zaten karizmatiktir, daha bir sürü zatenlerle doludur hayatları.

Ama bazı adamlar da vardır ki açmak için kapıları tırmalar durur, bir şekilde açtıkları o kapılardan içeri girmeleri yetmeyince de başka kapılar için çırpınıp dururlar. Ama olmaz bir türlü.

Her yerde rastlarız bu adamlara. Sanat , spor siyaset ve diğer kulvarlarda yıllarca adını duyduğumuz yüzüne aşina olduğumuz, her zaman bir şekilde bir yerlerden çıkan, küllerinden doğup tekrar küle dönüşen ama bir türlü yok olmayan adamlardır bunlar.

Bunlara en büyük örnekse Eskişehir ile simgeleşmiş, mahalli sanatçı kavramını ulusala taşıma girişimleri bir türlü başarıya ulaşmamış ama bir türlü de yılmak bilmeyen Mithat Körler'dir.

Tipine bakınca fast food zinciri maskotlarına benzeyen, yıllar geçse de yaşlanmak nedir bilmediği gibi mücadelesinden de taviz vermeyen Mithat Körler'in sadece albüm isimleri bile bu mücadelenin resmidir adeta.

Şimdi yaptığım yoğun araştırmalar sonucu Mithat Körler'in bu varolma mücadelesini irdeleyelim.

Ben Varım


Her şeyden önce yukarıda da belirttiğim gibi Mithat Ağbi'nin şifresi albümlerinin isimlerinde gizli. İlk olarak "Ben Varım" albümünde göze çarpıyor bu mesaj.
"Ben Varım" albümünde Mithat Körler o dönem Aliye dizisi ile patlayan Ayten Alpman'ın şarkısını yorumluyor ve bir nevi patlayan dizi furyasından sebeplenmeye çalışıyor.

Peki oluyor mu ?

Olmuyor.. Ama en azından şarkının adı ile mesajı veriyor Mithat Ağbi..."Bu alemde ben de varım" diyor.


İyi Gidiyor


Hani ayda yılda bir gördüğünüz "iyi çocuk da vakit geçirilmez" dediğiniz arkadaşlarınız vardır ya. Aslında tam arkadaşınız da değildir sadece görünce selam verirsiniz. Biraz muhabbet uzayınca gerer sizi. Esprileri kötüdür, muhabbeti çekilmez ama iyi de çocuktur bir yerde kıramazsınız, tersleyemezsiniz. İşte Mithat da herkesin nerde görse tanıdığı, yıllardır aşina olduğu hatta yolda görse "aaa Mithat Bey çok beyefendisiniz efendim" dediği ama ne bir şarkısını bildiği ne de bir kasetini aldığı adamdır.

Olmuyordur bir türlü..

Ama tipindeki Mithat'dan çok Mülayim, Kamuran , Sezer ifadesi yüzünden çevreden gördüğü bu ilgi sayesinde her şeyin iyi gittiğini, aslında olduğunu zanneder ve patlatır albümü : İyi Gidiyor..

İyi gitmiyordur oysa..


Sentez United

Umduğunu bulamayan Mithat, bu sefer Sanat Müziği'nden yakalamaya çalışır ışığı. Biraz da rockvari bir hava da katar şarkıya ki "gençleri de yakalayayım bir yerden" diye düşünür.

Ama öyle emanet durur ki klipte, vesikalık fotoğrafta yüzündeki pürüzleri yok edilmiş gibi bir ifade ile şarkısını söylerken hiç de inandırıcı olamaz "yaktın ah yaktın beni" sözleri ile :



Avrupa Avrupa Duy Sesimi (sadece Türkiye duysa da olur)

Baktı olmaz "ne yapalım ne yapalım" diye düşünürken milli takım, futbol temaları üzerine yoğunlaşır. Herkesin milli takıma marş yazdığı, milliyetçiliğin tavan yaptığı dönemde kolpadan bir marş yazar ve ucundan tutmaya çalışır bu furyanın :



Eskişehir Mithat'ı Zapteyle

Dünyanın bu en kötü marşı sayesinde yıllarca Fatih Terim ve evlatlarının bile tamamen bitiremediği milli takım sevgisini alıp götüren Mithat, "madem milliyetçilikten dem vuracağım o zaman bırakayım futbolu direk işin kaynağına ineyim" diyerek önce bir "Yeniden Başlasak" diyip reset atar ve "Yaylalar"ı koyar albüme.



Peki olur mu ?

Hiç olur mu allahaşkına..


Alemde Teksin Uslanmaz Adam

Denemediği tema, değinmediği konu, el atmadığı şarkı kalmayan Mithat her seferinde duvara toslar ama pes etmek şöyle dursun, başarısız oldukça daha da azimlenir.

Bir türlü "Uslanmak" bilmeyen Mithat bu sefer de "Alemde Teksin Club Mix" adlı eser ile tekno türüne el atar "çığır hayatında" yeni bir "sanat" açar.

Sözü, müziği ve bilimum zırvaları kendisine ait olan bu muhteşem esere dansçı kızlı diskolu muhteşem bir de klip çeken Mithat her ne kadar yine hüsrana uğrayacak olsa da azim yönünden hakikaten de "bu alemde tek" olduğunu kanıtlar.



Samuel Beckett'in Zeki Demirkubuz'un Masumiyet filminde de kullandığı bir sözü vardır :

Hep denedin hep yenildin.. Yine dene yine yenil. Daha iyi yenil


Demirkubuz'un kamerasından bakınca bir anlam kazanır bu laf ama Mithat Körler uygulayınca o anlamını yitirir.

Ha bir de işin şu boyutu vardır ki; Serdar Ortaç'ın, Demet Akalın'ın, İsmail YK'nın kral olduğu alemde Mithat Körler'in bu denemeleri çok da kafaya takılmamalıdır aslında. Hatta onların toplamından daha düzgün bir adamdır ama olmuyor be Mithat..

Ama sen denemeye devam et yine..

Ya da uğraşma her şeyi denedin.

Ya da sen karar ver bilemedim ben "Son Kararım" ne olsun..


*Gecenin 4'ünde uykusu kaçan ve yazı yazmak isteyen ama; ciddi bir yazı için kafasını toparlayamayan, geyik bir yazı içinse kafası hiç de yerinde olmayan bir adamın televizyonda bir Mithat Körler şarkısına denk gelmesi sonucu elinden çıkmış absürd bir incelemedir. Fazla ciddiye almayın.

Teksiiin teksiinnn değişilmezsiiin...

Comments (14)

Mithat Körler pek ilgimi çekmese de başlardaki benzetmelerini çok beğendim. Hep yazmaya çalışıp ama bir türlü yazamadığım "insan tipleri" yazısı isteği yapıyorum senden, hani bu yazıdaki "bazı adamlar", "bazı insanlar", "bazı arkadaşlar" ile başlayan cümlelerinin devamı niteliğinde.

Bir kaç ay önce "HBBA'dan her gün takip ettiği köşe yazarlarını ve sevdiği kitapları yazdığı bir yazı isteğinde bulunuyorum" demiştim onu da hatırlatayım:)

Bunlarla ilgili bildiğin her b.ku da yazarsan sevinirim :D

Ismarlama yazı yazmak zordur :)

olsun isteyenin bir yüzü... :D

çok merak ettim, TV'de hangi şarkısına denk geldin de içinden bunu yapmak geldi?

fikrimin ince gülü.

tamam yaptığım manyaklık gibi duruyor ama artık birilerinin mithat'ın yaptıklarını görmesi gerekiyordu.

Süper tespitler:) Mithat Körler'in okumasını isterdim gerçekten ama, birileri beni hatırlayıp, döktürmüş... filan diye mutlu mu olurdu acaba? :)
Teşekkürler.

ya ben bu adamın tek bir şarkısını biliordum, 'güneşimi kaybettim', çok da severdim, ama şimdi tipini, albümlerini, diğer şarkılarını görünce bir sükut-u hayal oldu...
ama aydınlanma yaşadım :)

Uzaylılar mithatı kaçırsın.

yorum ya da ne diyorsanız yazınız harika.yalnız şu sıfatınız niye herşeyi bilen ya da herşeye karışan değil.Oysa yazılarınızdan naif bir kişi olduğunuz hissediliyor.
psikolojik ve sosyal analizleriniz çok güzel.
Ben eskişehirliyim.Yazınızı ilgiyle okudum.Mithat bey için izlenimim şu kendi kültüründen esinlenmemiş çakma ve zorlama bir sanatçı(?).
Sadece o mu Eslişehir denince akla gelen sulandırılmış asli kültürünü sahiplenememiş (aşırı göç ve öğrenci kitlesinin de etkisi var sanırım) bir şehir geliyor .
selamlar

Red Hot Chili Peppers California için neyse Eskişehir için Mithat Körler odur.

Diğer işleri hakkında fikrim neredeyse yok ancak Fikrimin İnce Gülü'nü mahvetmiş, yok etmeye çalışmış, beceremeyince de "bari yayınlayalım Gece Yolcuları dinleyen rockpop-duygusal akımından gençler dinler" düşüncesi ile yayınlamışlar galiba.

Ferdi Özbeğen olmaya çalışmıştır, olamamıştır.

http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=736

http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=736

En güzel şarkıları okuyan Mithat Körler,en güzel havalar oyun havasıdır.