Gel Gel Komşum Gel

Posted by her boku bilen adam | Posted in | Posted on 20:44

Aslında bu hafta çok fena bir şarkı ve yazı hazırlamıştım "Haftanın Şarkısı" için. Hani öyle böyle değil. Resmen dağıtacaktım kendimi ve okuyanları. Ama baktım sıcak beni iyice mayıştırdı, beynim adeta erimeye başladı, gece gece aklıma Şevki Yılmaz'ın "Madem ki eşitlikten yanasın..." diye giden acayip konuşmalarını söyletmeye başladı; dedim "Ben bu yazıyı da şarkıyı da sonra koyayım bloga da şöyle kafa dağıtacak neşeli bir şeyler dinleyeyim onları paylaşayım".

Bu arada "Bu yezidlerin kapı zilleri bile "dinden dön, din den dön" diye çalıyor, günahtan günaha koşuyor bunlar!!!" demişti Şevki Yılmaz bi keresinde. Ne acayip adamdı.

Neyse efendim konumuza dönelim.

Zamanı hatırlamıyorum ama bir gün televizyonda, maç çıkışı polisten dayak yiyen bir taraftarın mikrofonunu uzatan muhabire şöyle bir serzenişte bulunduğunu duymuştum :

Biz Yunan mıyız ya? Niye bize böyle vuruyolar ağbiiii!!!
Hiç anlam verememiştim bu cümleye ben. Yani Yunan olsa vurabiliyor muydu ki polis?

"Niye öyle demişti ki?" diye kafayı bozmuştum uzun süre. Tabi o zaman idrak edemiyordum bazı mevzuları. Hoş; hala idrak edemiyorum bazı mevzuları ya neyse.

Okulda "Rumlar şöyle kötüydü böyle kötüydü" diye öğrenip eve gelince Yunan kanalında haberleri izler senin benim gibi adamlara bakıp "kim bilir ne hainlikler planlıyorlar" diye düşünürdük biz. Öyle öğrettiler ya bize hep.

Tüm Yunanlar düşmandı; Ermeniler zaten düşmandı; Kürtler bölücüydü; Arapların hepsi pisti diye uzar giderdi bu.
Ama öğrendiğim ilk yabancı dildeki kelime "Kalispera" idi benim. Onu da ET1 kanalının haber spikeri olan amcadan öğrenmiştim. Sonra Yunan şarkıları dinleye dinleye kafayı dağıttım çoğu zaman. Bizim popçuların alıp Türkçeleştirdikleri halleri hiç sinmezdi içime hiç. Sanki yazıldığı dilde daha bir güzeldi o şarkılar.

Komşu diyince benim aklıma hiç bir zaman Suriye, Irak falan gelmedi mesela. Hani onlara bir önyargım falan var diye değil ama; "Komşu" diyince Yunanistan'ı düşündüm ben hep. Bana daha "bizim gibi" gelirlerdi onlar, daha yakın daha sıcak. Hatta ilk kez Zorba filmini izlediğimde o Girit'teki köyde yaşayanların hepsini Türk sanmıştım.

Alexis Zorba'nın daha önce blogda da yer verdiğim "Şimdi insanlara bakıyorum, her insana... ve şöyle diyorum : İyi - Kötü... Yunan ya da Türk bana ne"sözü beni uzun süre etkisi altına almıştı.

Artık o önyargıları atıp "Önce Vatan" demek yerine "Önce İnsan" demeyi öğrenmiştim.

Şimdi ona uygun bir hayat yaşıyor; sevilmesi gereken insanı, sevilmesi gereken insani özellikleri ile değerlendiriyor, sevmediklerimi de aynı şeylere bakarak sokmuyorum hayatıma.

"Ama bak bayrağımızı yakmışlar Atina'da" diyip de bu öfkeyi haklı çıkarmaya çalışanlara cevap bile vermiyorum artık. Onlarla aynı milletten değilim çünkü.

Onlar bayrak yakanlarla aynı milletten.

Onların farklı bir soyu var, tüm dünyaya yayılmış onlar, her yerde değişik değişik bayrak yakıp ağızlarından salyalar saçıyorlar. Ama hepsi aynı şeyi savunuyor aslında birbirlerini düşman belleyip.

Ben Efes ile, Artemis ile, Truva ile övünüp de Yunanı düşman belleyemiyorum onlar gibi.

Fazla siyasi bir yazı olur gibi oldu bu. Sıkıldım ben de.

Şimdi diyorum ki; mesela sen tüm Ermeniler Yunanları düşman belliyorsun ya; hah işte bak şimdi şu şarkıyı dinle.

Müziği Ara Dinkjian adlı bir Ermeni'ye ait olan ve Eleftheria adlı Yunan bir kadının söylediği şu şarkıda kendini ne kadar iyi hissettiğini fark edeceksin ya işte; o anda düşün bir de şu şarkının sözlerini anlayabilseydin nasıl hissedecektin?

Mesela yaşadığın mahallede bir kaç Yunan, bir kaç Ermeni yaşasaydı; onlarla beraber büyüseydin onların dilini konuşabilseydin, arkadaş olsaydın, aile olsaydın kim bilir daha neler hissedecektin?

Kötü mü olurdu?

En azından şimdikinden daha mı kötü olurdu?

Bu söylediğimi karşı kıyıda tersine çevirecek binlerce insan bulurum ben sana.

Tamam tersini söyleyecek binlerce insan da sen bulursun bana, hatta dedim ya bayrak da yakar onlar.

Ama niye orda Türk bayrağı yakanlar yerine bu şarkıyı Sezen Aksu'dan "Gel Gel Sarışınım Gel" diye söyleyenlerle dans etmeyesin?

Kötü mü olur?

Sen bunu bir düşün.

Eleftheria Arvanitaki - Dinata Dinata



San gyneka gena sto xoma i nyxta to prwh
Ki ola antexoun 3ana kai ginontai zwi

Pia palia kivotos mes ap tou xronou tis stoes
Vgazi akoma sto fos zevgaria anapnoes

Dynata Dynata, ginan ola dynata, ta dynata
Dynata Dynata, se ena theama gymno
Dynata Dynata, ki opos pane tou xorou ta bimata
Me ta xeria anixta ola ta perifrono

Den oiparxoun polla pou na ta xtisoume mazi
Kita kita psila, ta lysame mazi

Pia palia kivotos mes ap tou xronou tis stoes
Vgazi akoma sto fws zevgaria anapnoes

Dynata Dynata, ginan ola dynata, ta dynata
Dynata Dynata, se ena theama gymno
Dynata Dynata, ki opos pane tou xorou ta bimata
Me ta xeria anixta ola ta perifrono

Ki olo kati leo kapia agapi kleo
Ki ola mesa mou thrino xalasmata
Me ta xronia mou sta sentonia mou
Sa fantasmata

San gyneka gena sto xoma h nyxta to proi
Ki ola antexoun xana kai ginontai zoi

Pia palia kivotos mes ap tou xronou tis stoes
Vgazi akoma sto fws zevgaria anapnoes

Dynata Dynata, ginan ola dynata, ta dynata
Dynata Dynata, s ena theama gymno
Dynata Dynata, ki opos pane tou xorou ta bimata
Me ta xeria anixta ola ta perifrono

* Eleftheria Arvanitaki'nin resmi sitesi için buna, myspace sayfası için de buna tıklayın.

Comments (14)

gerçekten be, zorba filmini ben de 2 gün önce izledim, köy sahnelerini türkçe dublaj yapsak kimse türk filmi olmadığını iddia edemez.

Anarşik ruhumu tatmin ediyor Yunanistan.
Hayranım. Yerleşmeyi düşündüğüm ülkeler listesi fantezimin ilk sırasındadır kendisi. Hele de İtalyan erkeklerinden soğuduktan sonra..

EOKA saçmalığı yüzündendi belki bilemiyorum ama neyse ya dur ben bunu düşüneceğim biraz.
Katerina Stanisi açayım,
Allam ben de o kadına bayılıyorum. Sibel Can'a benzetiyorum.

yeni bir şey eklemeden sırf yorum yapmaktan hoşlanmıyorum bu tarz konularda ama gerçekten çok güzel bir yazı olmuş, etkileyici olduğu yadsınamaz ve sanırım siyasi bir yazının olup olabileceği en samimi halde. kesinlikle beğenilesi.

işte bu (y)

bir arkadaşım vardı, tarzın bana onu hatırlatıyor..

gerçi şimdi norveçlerde..

tarihimizin nasıl yazıldığı, nasıl anlatıldığı, nasıl empoze edildiği bir muamma.. Biz kendi tarihimize bile düşmanız hbba..

Teşekkür ederim. Yine güzel yerlere gitti kafam sayende. Eline, diline kalemine sağlık.

çooh süper düşünceler !

o yunan'dan ve yunanistan'dan nefret eden kişiler hayatlarında hiç yunan'la karşılaştılar mı acaba diye merak ederim. ben karşılaştım mesela. önce biraz önyargıyla yaklaştım. kendimden emin olmadığımdan değil de ondan emin olamadığım için, ama sonuçta önyargı bana aitti. sonra ne oldu? gurbet ellerde en kral arkadaşım oldu, zira adamlar bizden, ya da biz onlardan; aynıyız yani.

zamanında türkü kürdü ermenisi dip dibe problemsiz yaşarken birden ne! olduysa aklımız başımıza gelmiş yunanlıları denize döken,ermenileri göçe zorlayan,kürtleri bölücük yapsınlar diye tahrik eden,köylerini yakan şanlı türk milleti oluvermişiz.çok doğru yazmışsın,bırakalım artık bu ittihat terakki zihniyetini.darbeci ve bugünkü ergenekonun temelini oluşturan fikir babalarının zihniyetiyle insanları onlar pis bunlar hırsız şunlar bölücü diye ayırmak yerine "hepimiz insanız" da toplamak gerek.ellerine sağlık yazı için.

Zaten milliyetçilik dünyanın farklı yerlerindeki farklı ''millet''ten birçok insanı benzeştiriyor tek tipleştiriyor. Aynı kefeye giriyorlar farkında değiller :) Dediğin gibi aynı şeyi savunuyorlar. Bu noktada milliyetçilik evrensellik kazanıyor :P

İlginç şeyler bunlar, aklım almıyor, keşke kimsenin aklı almasa da böyle işlere kalkışmasalar. Ben şimdi Türkiye'nin en iyi müzisyenleri olarak bellediğim Yeni Türkü'nün şarkılarının Haris Alexiou isimli Yunan şarkıcının şarkılarından Türkçeleştirildiğini öğrenip nasıl ''pis yunanlılar'' diyebilirim ki? :)
Her şey millileştirildi insanlar tarafından ama neyse ki müzik evrensel olmaya devam edecek.

Yazı çok güzel, özlettin kendini zaten. Bu tarz uzun zamandır yazmamıştın, bence buna da politik etiketi koymalıydın :) Zaten diyorum ya herkes senin gibi düşünse..

yurtdisinda edindigim en iyi arkadaslarim ya Yunanlilar oldu ya da Italyanlar bugune kadar. Bizden bir farklari yok, bizim gibiler cogunlukla, birbirimizi cok iyi anliyoruz.

dedigin gibi birde insanlara insan gozuyle bakabilmeyi ogrensek ve din dil irk farkina gore degil iyi-kotu diye ayirabilsek keske.

guzel yazi ellerine saglik.

gözlerim doldu okurken.
balkan balkan gel HBBA:)

o kadar çok varki onlardan, laf anlatılmaz bir de...
mesele insan ırkından olmakta...
'yeğen' diyesim geldi dayı muhabbeti gibi oldu bu x)
çok güzel bir yazıydı, emeğine sağlık...

Elefterya'nın geçen yıl İzmir'de gerçekleşen konserine gidememenin hüznü hala içimdedir. Müzik çizgisinden birkaç örnek daha vermek gerekirse, Elefterya'nın Meno Ektos'u burada Ahmet Kaya'nın Ağladıkça'sı, Dinkjiyan'ın The Invisible Lover'ı Sezen Aksu'nun Yine mi Çiçek'i diye bilinmiştir. Aynı coğrafyaların ayrı dertlerinin şarkıları...