Yurtta Savaş, Dünyada Savaş

Posted by her boku bilen adam | Posted in , | Posted on 13:09

Bu sabah uzun zaman sonra öğlene kadar uyuma peşindeydim. Ama yakındaki okuldan gelen çocuk sesleri yüzünden bu pek mümkün olmadı. Çocuk sesleri dediğim de sizi yanıltmasın. Öyle çocukların şen şakrak cıvıldamalarından bahsetmiyorum. 29 Ekim için prova mı yaptırıyorlar bilmiyorum ama sabahın köründen beri okuldan mikrofona son ses şiir okuyan çocuk sesleri geliyor.

Arada da başlarındaki hocaların sesleri.. bir bağırıyor adam "evladım rahat dur, törenin bitmesini bekle" diye. Ama öyle böyle bir bağırma değil. Elinde mikrofonla bağırıyor adam yahu. Sonra da tekrar çocuğa veriyor mikrofonu o da başlıyor "Cumhuriyet özgürlüktür ...."

Buraya kadar aslında garip bir şey yok diyebilirsiniz.

Garip gelen, çocukların okuduğu neredeyse tüm şiirlerde "düşmanlara karşı savaşlar verdik, vatan için savaşmak ölmektir, cumhuriyet için kan dökmek, şehit kanı vb."

Aynen böyle mısralar içeren şiirler okutuyorlar küçücük çocuklara hem de konu Cumhuriyet iken.

Tamam bu topraklar için kan döküldü, şehitler verildi ama daha küçücük çocuklara savaşın bu kadar yüce bir şey olarak gösterilmesi yanlış değil mi ?

23 Nisanlarda "bir dünya bırakın tüm çocuklara, el ele ele gelin çocuklar" şarkıları söyletip geri kalan tüm günler "düşmanları öldürdük, vatan için kan döktük" diye bağırtırsanız, hangi dünya çocuğu gelmek ister ki buraya, bağıra bağıra "kan döktük bu vatan için yine dökeriz" dedirtirseniz 7-8 yaşındaki ufaklıkların "Barış" a inanmalarını ne kadar beklersiniz ki ?

Nasıl anlatacaksınız her şiirde Atatürk şöyle savaştı böyle savaştı dediğiniz bu çocuklara aynı Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" dediğini.


Ama zaten evine gidip babasının aldığı tabanca ile oynuyor bu çocuk, televizyonda resmen pornografik şiddete varan şeyler izliyor; ergenliğe geliyor kendini "Polat Alemdar" olarak görmek istiyor, askere gidiyor "Her Türk asker doğar" demezse dayak yiyor.

Savaşı şiddeti kötülediği, eleştirdiği zaman da ya "vatan haini" ilan ediliyor ya da "ibne".

Geçenlerde sokak arasında yapılan bir düğünde(evet düğün) balkondan düğünü izleyen 3 yaşındaki Burçak adındaki bir kız çocuğu aşağıdan havaya ateş ederek eğlenenler(!) tarafından vuruldu. Vuran da bir kadın. Ateş ettiği silah da polis olan kocasına ait.

Bu haberi izlerken hanginiz şaşırdınız soruyorum size?

Ben hiç şaşırmadım açıkçası. Hatta üşenmeyin google'a yazın "düğün,maganda, silah, maç, kutlama" karşınıza kaç sonuç çıkıyor bakın.

Artık birinci sayfa haberi bile olmuyor böyle şeyler zaten.

Dün de Fenerbahçe forması giymiş kutlama yapan bir kadının kafasında şişe kırmışlar. Sırf rakibi olduğu takımın formasını giydi diye bir kadının kafasında şişe kıran adamlar var bu ülkede.

"Bu ülkede" diye başlayan cümlelerden ben de sıkıldım ama; bu ülkede daha ilkokula giden çocuklara oyuncak olarak tabancalar alır, savaşı barış'ın karşısında bu kadar yüceltirsek, onlara bayrak sevgisini kan vurgusu ile vermeye çalışır; Atatürk sevgisini törenlerde güneşin, yağmurun altında azarlaya azarlaya zorla bekletip onun düşüncelerini değil de savaşlarını yücelten şiirleri okutursak, düğünde, maçta, herhangi bir kutlamada sevinmeyi havaya ateş etmek olarak görmelerine bu kadar şaşırıp tepki verme hakkımız olur mu ?


Sen de olayı nerden nereye bağladın be HBBA...

Hakkaten öyle değil mi nerden nereye bağladım.Vay bana vaylar bana.

Klavye başında atıp tutmak kolay tabi.

Oysa tabancanın yanına bir gül koysam ne tabancanın kakalığı kalırdı ne de savaşın kötülüğü.Biraz da kan tamam işte.

Siz kulak asmayın bana en iyisi.

Comments (7)

Keşke herkes kulak assa sana.

2 aydır yazılarını okuyorum.İlk defa yorum yapma ihtiyacı hissettim.Benim gibi artık pes edip,her olaya kafasını çevirip giden birine hatırlattığın şeyler ve her yazında yüzümde ayrı bir haylaz çocuk sırıtması yarattığın için teşekkürler

Güzel yazmışsın..

Bir Twitter dedikoduları bir ülke sorunları, çok güzel, lokum gibi gidiyor valla. Konseptsizlik konsepti ülkemin kanayan yarası. Herkes muzdarip.

Öpüyorum.

Olm bu yorumları okuyunca yazacaklarımı unutuyorum ben. Kesinlikle yorum yapacaksan, yorumları okumayacaksın sfoas.. Takılıyorum çünkü. Beğendiğim bir yazının altına atılmış yorumların hepsine cevap veresim geliyor; sonra yazı kalmıyor ortada.. İlginç bir psikoloji benimkisi..

Bu yazını okurken aklıma geçen okuduğum başka bir haber geldi. Türk Solu diye dolanan bir grup "dağa çıkanı da, çıkartanı da, indireni de asacağız!" yazılı dövizlerle taksim turu atmış. Solcu olarak geçinen adamlar bile böyle lan bu ülkede?! ndsıufs "Teröristleri affedeni millet affetmez"miş...

Bu konular derin konular, söylenecek çok şey var elbet ama kendisine solcuyum diyen bir adam böyle birşey demez. Olsanız olsanız "Kemalist" olursunuz siz...

Neyse.. Dağıttım ben kafayı..

hala 10. yıl marşıyla coşkulandığımıza göre birden fazla yerde kopukluk var. savaşı da anlatırsın çocuklara, düşmanlıktan da bahsedersin yeri geldiğinde. Ama altında yatan fedakarlıkları da anlatırsın İstiklal Marşı nasıl yazıldıysa, onun gibi.
zorunlu hissedersen 1 günlük tatili ilan etmek adına koftiden 3-5 karalamayı şiir bellemeyi, çocuklar da rahat durmayı beceremezler tören sıralarında. Bu rda sorun savaş-barış kavramlarından çok daha ötelerde bir yerlerde. o yüzden bu yazıyı altı çizilecek bir yazı değil de, günün anlam ve önemine binaen sesli düşünmeleriniz olarak okudum.
sevgiler.

baba ben çoçuklara çok acıyorum o yaşta kamufilajı giydiriyorlar. asker olmayı özendirmek için. evet bende özendim. sonra gittim özenimi aldılar ayrı. beden 4 yaş ufak uzman çavuş beni eski günlerime döndürmeyin derken kundakta ekmeğe papaçuka dediği dönemimi kastettiğini yeni algıladım. askerde mantık yokmuş, mantıksızlık nerde biliyormusunuz. kimse söylemiyor bari ben söyliyeyim.
aşıladıkları ülke bütünlüğü vatan sevgisi hede hödölerle askere gönderilen çocukların vatani görev adı altında rütbeli askerlerin hizmetkarı olmasıdır.

Ne ilköğretim ne ortaokul ne de lise de "düşmanlara karşı savaşlar verdik, vatan için savaşmak ölmektir, cumhuriyet için kan dökmek, şehit kanı vb." "düşmanları öldürdük, vatan için kan döktük""kan döktük bu vatan için yine dökeriz" gibi bu kadar abartılı kanlı ölmeli şiir yada yazı dinlemedim ama şunu söyleyeyim bu bayramlarda törenlerde vb. amaç hiçbirzaman savaşı yüceltmek değildir, amaç öğrencilere bu günlerin anlamlarını özümsetmek ve yaşadıkları toplumu daha iyi bir yerlere getirmeleri için onlara azim aşılamaktır.Milli Eğitim programı kavramış olduğundan çok daha derin ve özverili bir şekilde hazırlanmıştır.Polat Alemdar konusunda çok haklısın fakat kimse "Her Türk asker doğar" demezse dayak YEMİYOR bu sanki bir milliyetçi sloganı gibi birşey az biraz doğruluk payı olsada ben inanmıyorum ve bu söylediğin de çok saçma...

"Savaşı şiddeti kötülediği, eleştirdiği zaman da ya "vatan haini" ilan ediliyor ya da "ibne"."
şu söylediklerinle öyle saçmalamış ve abartmışsın ki!Sen hangi dünyada yaşıyorsun bilmiyorum ama benim yaşadığım "gerçek" dünyada hiçbirkimsenin "Savaşı şiddeti kötülediği, eleştirdiği zaman"
vatan haini ilan edildiği yok bu büyük bir abartı çok büyük bir abartı kimse ona "ibne"de demiyor!
Nereden çıkardın böyle şeyleri bilmiyorum ama doğruluk payı olabilecek ve olan fikirlerini desteklemek ve okurlara empoze etmek için gerçek dışı örnekler göstermen ne acı. Bunun dışında kalan kısımlarda haklıydın fakat daha dürüst olmanı dilerdim...
Eğer fikrimi değiştirebileceğini ya da bana bir açıklama yapabileceğini düşünüyorsan cevabını dört gözle bekliyor olacağım...