Sporsever Ülke ve Süreyya Ayhan

Posted by her boku bilen adam | Posted in | Posted on 19:14

Spor ne sadece Futbol ne Basketbol ne de sadece Formula'dır.Spor,Olimpiyat;Olimpiyat ise Atletizm demektir.Dolayısıyla sporun özü Atletizm'dir.Ama sadece Atletizm de değildir Spor.

Sporsever olmak ise,sporu sadece futboldan ibaret görmek değil başta atletizm olmak üzere pek çok dalı takip etmek,bilgi birikim sahibi olmak demektir.Nasıl sinema mevzu bahis olunca 30 sene önceki bir sahneden,başka bir senaryodan başka bir yönetmenden örnekler verebilecek bir birikime sahip olmak gerekiyorsa Spor deyince de bu birikime sahip olmak gerekmektedir.Spor başlı başına bir kültürdür.Olimpiyat,Atletizm ve diğer dallarda bilgi birikime sahip olmayan biri "ben sporseverim" diyemez.
Jesse Owens'ın kim olduğunu bilmeyen,Olimpiyatı Halter ve Güreş sanan,spor yazarı olarak aklına Cüneyt Koryürek gelmeyen adam ben sporseverim diyemez.


"Ben anlamam Atletizm falan hoca ben futbol bilirim" demek de futbolsever olmak demek değildir.

Futbolsever olmak demek futbolu Turkcell Süper Lig'den ibaret görmek,arada bir izlenen Avrupa'dan maç özetlerini takip etmek değildir.Futbolsever adam Uruguay'ın iki Dünya Kupası sahibi olduğunu,Just Fontaine'in kim olduğunu,Antonin Panenka'nın nasıl meşhur olduğunu bilmelidir.Futbolsever adamın Dünya Kupası kültürü olmalıdır en başta.


İşte 70 Milyonluk ülkenin televizyonlarındaki spor haberlerinde "Fenerbahçe'nin günü düz koşu yaparak geçirdiğini,Galatasaray'ın Konya deplasmanına 3 eksikle gittiğini,Beşiktaş'ın eski Fenerbahçeli X ile anlaşmak üzere olduğunu" izliyoruz yıllardır.Eskiden TRT'nin yaptığı programlar da geride kaldı,şimdi TRT 3'ü açınca 4 gün önce oynanan Fenerbahçe-Hacettepe maçının tamamıyla karşılaşıyoruz.Sadece çırpınan bir NTV Spor var.


Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy 18 yaşındaki gençlere devletin bedava gazete aboneliği vereceğini açıkladı geçen hafta.Amaç,hem okuma alışkanlığını yaymak hem de bir kültürel altyapı oluşturmak.


Peki biz yapsak bu uygulamayı ne okutacagız gençlere.Spordan örnek verelim.Ülkenin en çok satan gazeteleri Fotomaç ve Fanatik,sadece saçmasapan transfer haberleri yayınlamaktan başka işleri olmayan,asparagastan da öteye giden kurumlar.Ben bir gün olsun da bir yazı dizisine,Dünya Kupaları'ndan enteresan hikayeler gibi öğelere rastlamadım bu gazetelerde.Varsa yoksa abidik gubidik,bazen bel altı başlıklar,takımdan ayrı düz koşu yapan futbolcu haberleri.Gençler zaten abone sayılır bu gazetelere.

Olaya bir de şöyle bakalım.Artık internet çağında yaşıyoruz.Yani her türlü bilgi elimizin altında.Üstte verdiğim örnekler ülkemizdeki kırsalları kapsıyor belki;peki ya evinde interneti olan büyükşehirlerde yaşayan,üniversitelere giden gençler..

Onlar ne yapıyor ? Onlar sahip mi bu spor kültürüne ?

Yaptıkları aynı gazeteleri okumak ve internette o gazetelerin uzantısı olan sitelerde laf yarıştırmak "En büyük bizim taraftar,en büyük bizim takım" diye.Türkiye'nin en çok tıklanan Spor(!) sitelerinde sadece futbol ve gudik transfer haberleri okunuyor bu gençler tarafından.Artık bloglarda bile Fanatik-Fotomaç-Fotospor kültürü hakim.


Tüm bu koşullar içinde nüfusunun neredeyse yarısı gençlerden oluşan bu ülkenin gençleri spor yapmayı bırakın,bir spor kültürüne de sahip olamıyor.

Ve bu ülke Atletizm'de neredeyse son 50 yılda sadece 1 sporcu çıkarabiliyor.O da Çankırı'lı bir köylü kızı Süreyya Ayhan.Henüz 14 yaşında Yücel Kop tarafında keşfedilen Ayhan,zorlu şartlar altında bir şekilde kendini gösterir ve Avrupa Şampiyonluğu'na kadar erişir.Peki sonra ?

Profesyonllikten son derece uzak Yücel Kop tarafından adeta esir edilen bu kız önce,neredeyse çocukken tanıştığı hocasıyla evlenir ardından bir ton skandala imza atar bu adam yüzünden.2003'de Paris'teki Dünya Şampiyonası öncesi neredeyse tüm Dünya Basını tarafından 1500 metrenin en büyük favorisi ilan edilen bu genç kız son 100 metresine önde girdiği yarışı adeta kendi elleriyle Rus atlet Tomashova'ya teslim eder ve gümüşle yetinir.


Basın toplantısında nedenini soran gazetecilere Yücel Kop Hazretleri "Süreyya regl oldu" diye cevap verir.Bilmeyenler için belirteyim bayan atletlerin regl dönemleri antrenörleri ve doktorları tarafından çeşitli haplar ve tedaviler ile düzene alınır ve yarış gününe denk gelmez.

Bu akıl almaz olaydan 1 sene sonra ise artık tüm ümitler Atina 2004 Olimpiyatları'na kalır.Ancak doping kontrolü için gelen yetkililere idrar verme sırasında zorluk çıkaran Yücel Kop ,Süreyya'nın 2 yıl men cezası almasını sağlar.

Cezası bittikten sonra hiç bir yarışa katılmayan Ayhan artık Süreyya Ayhan Kop olmuştur.Başka bir antrenör tarafından çalıştırılmayı reddeden ve "Beyim en iyisini bilir" diyen Ayhan 2008 Pekin öncesi de idrarında iki yasaklı madde tespit edildiği için ömür boyu ceza alır.Bu ceza daha sonra 2 yıla indirilir.

Peki Türkiye'nin gelmiş geçmiş belki de en büyük atleti olabilecek kızı bu esnada ne yapmaktadır.

Çocuk yapmaktadır efendim.


Geçen hafta bir oğlu olmuştur gözde çiftin ve adını da babanın adı olan Yücel koymuşlardır.

Bu hikayede kim suçlu diye sormak o kadar zor ki.O kadar suçlu var ki bu hikayede.

Henüz 14 yaşında tanıştığı bir genç kızı adeta kölesi haline getiren evli iki çocuk babası bir adam,o adamın kölesi olan sözünden çıkmayan cahil bir kız,bu olaylara ses çıkarmayan ve "gümüş madalya mı gördük hayatmızda helal olsun kıza" diyen bir basın ve spor kültüründen son derece uzaklarda yaşayan,tek dertleri tuttukları takımın haftayı 3 puanla kapaması olan 30 milyon genç nüfuslu bir ülke.

Yücel Kop Jr. annesinin gümüş madalyasını görünce gurur duyacak belki ama,ben bir sporsever olarak alabileceği altın madalyaları görünce o gümüşten utanıyorum açıkçası.

Yazık oldu Süreyya'ya..İyi oldu bizlere..O gümüş bile çok bu gençliğe..

Comments (6)

Değişik spor dallarını halka tanıtan, gençlerin onlarla ilgilenmesini sağlayan bir kurum ya da mekanizma yok.. ABD de okullarda güreş takımları bile var haliyle olimpiyatlarda madalyaları toplamaları normaldir...

Basın zaten bir sorumluluk gözüyle değil ticarethane mantığıyla spor gazetesi çıkartıyor.. Totti Fener'de haberi dünya kupası yazı dizisinden daha fazla tiraj yaptırır haliyle....

Son olarak Panenka'dan bahsetmişken değineyim istedim, Ribery geçenlerde Lehman'a atmaya kalktı, rezil oldu herkesin harcı değil o penaltı.

bence sorun yukarıda da belirttiğim gibi sadece basında,devlette değil.diyorum ya internet var ya elimizin altında.yani bundan daha büyük kaynak olabilir mi.

üniversitede BESYO okuyan kitle bile bilmiyor bu isimleri sevgili Trevanian.Buna inanabiliyor musun.Hadi geç diğer kitleyi adamın mesleği olacak bu ama onun bile bilgisi yok.O bile gidip "Ronaldinho ben zaten Fenerliyim" başlığına sahip gazeteyi okuyor.

Panenka o penaltıyı Avrupa Şampiyonası'nın finalinde son penaltı olarak attı,düşünebiliyor musun adamdaki cesareti.Ribery'ninkini gördüm rezil oldu.2 sene önce de Totti,Lupatelli'ye verdi topu aynı şekilde.

Bu arada aynı penaltıyı 2006 finalinde Zidane'ın Buffon'a attığını da söyleyelim.

hbba,

Süreyya Ayhan yorumlarına kelimesi kelimesine katılıyorum. Yazık oldu gerçekten kıza. Hele hamile olduğunu öğrenince kariyeri bitti dedim kendi kendime. Bazı insanlar büyük başarılar için kendinden, yaşamlarından ödün vermeli. Süreyya Ayhan çoluk çocuğa karışmamalıydı, belki ilerde olabilir ama hayatının baharında, daha onlarca başarıya imza atacakken evinin kadını olmamalıydı. Evet en büyük suçlusu kocası olacak o adam. Zaaflarını bırakıp Süreyya'yı bir spor ikonu haline getirebilirdi ama olmadı. En çok da Süreyya'nın doğumdan sonra tekrar yarışmalara katılacağını söylediğinde güldüm. Biraz kaba olacak ama, yavaş katıl Süreyya!!!

panenka yerine socrates'in brezilyaya dünya kupasını kaybettiren penaltısını daha cesur buluyorum , aslında fransa maçına kadar da iyi götürmüştü ama o maçta egosu ile yaktı takımı ,ego takım oyununda fena etkileri olan birşey, sonuçta ivankov bile gelip abanmak suretiyle 40 tane attı, zor birşey değil penaltıdan gol atmak ne diye alengirli işlere girersin arkadaş dünya kupasında ? git lig maçında yap bu ibişlikleri .. süreyya meselesi ve türkiyede spor kültürü meselesinde de söylediklerinize tamamen katılıyorum , türk insanı spor, sportmenlik gibi kavramlara uzak yetişmiş, anlayamamış ,yarışmada kazanmayı seven bir kabiledir spor bahsinde

Kredi derecelendirmesi hakkinda bireysel ögrenme, bankalarin yogun çalismalar oldugunu söylemek mümkün olacaktir yapti. Kendiniz adina çalismak için firsat her türlü erisim bu sorunu incelemek istiyorsaniz, Aiicco sigorta kredi kredi sirketi plc gibi özel bir adres yapmak mümkün kolayca ögrenme sürecinde bireysel kredi notlari. Bir noktada ciddi, bu notlar faydali olacaktir, bankalar size verecektir kredilerin yüzde tadini çikariyor. Yani bu sirket e-posta simdi kredi için geçerlidir: simdi igein_h_yizevbekhai@admin.in.th hemen kredi transferi ile devam etmek. Biz% 3 faiz oraniyla kredi

veriyor. bireysel krediye her türlü hürmet kovan.

(1) Biz is için kisisel kredi vermek.
(2) Biz proje kredisi vermek.
(3) Biz, ögrenci kredi vermek.
(4) Biz konaklama kredi vermek.
(5) Biz insaat kredi vermek.

Eger kredi geri ödemek sizin seçim süresinde geri ödemek bildigi herhangi bir miktar için hemen basvurun.
igein_h_yizevbekhai@admin.in.th: Bu e-posta oldugunu.

Aiicco sigorta plc.

Dikkat.

Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?.
faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu?

Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam
etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu

e-postayi basvurun.
Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz:
(finance_institute2015@outlook.com)

Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle
kredi veriyor

(1) Tam adi: ....................
(2) Kredi Tutari: ...............
(3) Kredi Süre: ..............
Dogum (4) Tarih: .................
(5) Cinsiyet: .........................
(6) Medeni Hali: ...............
(7) Ülke:
(8) Devlet: .....................
(9) Ev adresi: .........
(10) Ofis adresi: .........
Kredinin (11) Amaç:
(12) E-posta adresi:
(13) Telefon numarasi: ...........
(14) Faks numarasi: .............

Web Luis